Onthulling 21 struikelstenen in Hoogezand

Vrijdag 15 maart onthulden burgemeester Adriaan Hoogendoorn en kinderen van groep 7 en 8 van drie basisscholen in Hoogezand 21 struikelstenen (Stolpersteine) in Hoogezand. Deze struikelstenen zijn gelegd ter nagedachtenis aan 21 Joodse inwoners die in Hoogezand woonden en tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en vermoord in Auschwitz, Sobibor en Mauthausen. Voorafgaand aan de onthulling was er een herdenkingsbijeenkomst in de Damkerk in Hoogezand. De voorzitter van Stichting Herdenkingsstenen Midden-Groningen Koos van der Span gaf hier uitleg over de stichting en de legging van de struikelstenen.
De daadwerkelijke onthulling vond plaats bij de vier stenen die liggen bij de Knijpslaan 28 te Hoogezand. Daarnaast liggen er in Hoogezand nog zes stenen bij Meint Veningastraat 86, vier stenen bij Hoofdstraat 266 en zeven stenen bij Kalkwijk 27.

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn: “Bijna 200 Joodse inwoners van onze gemeente hebben de Holocaust niet overleefd. Met de legging van de 21 Stolpersteine in Hoogezand herdenken we vandaag niet alleen de slachtoffers die destijds hier in Hoogezand woonden, maar ook alle andere slachtoffers van de Holocaust in onze gemeente. En met pijn in mijn hart moet ik constateren dat het kwaad zich blijft herhalen. Het antisemitisme neemt weer toe. Daarom is het plaatsen van struikelstenen in onze gemeente door de Stichting Herdenkingsstenen Midden-Groningen zo belangrijk. Haat en geweld maken slachtoffers, aan alle kanten. De meeste mensen kozen niet zelf voor de oorlog waarvan zij het slachtoffer worden. Ze hebben allemaal een gezicht en een naam. We moeten geen onderscheid willen maken in de slachtoffers van de (huidige) oorlogen. Het ene slachtoffer is niet erger dan de andere. Want in een tijd waarin de oorlog soms heel dichtbij komt, is het ook voor de huidige generatie juist zo belangrijk om te beseffen waar onverdraagzaamheid en haat toe kunnen leiden.”

Stichting Herdenkingsstenen Midden-Groningen
Op dit moment liggen er al 112 struikelstenen in de gemeente. Deze liggen al in Scharmer, Woudbloem, Froombosch, Muntendam, Noord- en Zuidbroek, Foxhol, Hellum, Sappemeer, Foxham en Martenshoek. De Stichting Herdenkingsstenen Midden-Groningen (SHMG) heeft als doel om Joodse slachtoffers van het naziregime die zijn vermoord, bij hun laatste woning in de gemeente te herdenken.

Stolpersteine
De Stolpersteine is een project van kunstenaar Gunter Demnig. Het is een over heel Europa verspreid monument voor de slachtoffers van het naziregime. De stenen zijn van beton. Op de kop van 10 x 10 cm zit een messing plaatje, waarin de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van het overlijden zijn gestanst.