Veranderingen bij de aanleg van snel internet binnen en buiten de bebouwde kom van Midden-Groningen

Gemeente Midden-Groningen informeert inwoners over de aanleg van snel internet. Er wordt in 21 dorpen van Midden-Groningen binnen de bebouwde kom door minder bedrijven glasvezel aangelegd. Buiten de bebouwde kom is er opnieuw vertraging bij de aanleg van snel internet. Dat bedrijf is failliet gegaan. De gemeente informeert haar inwoners over de veranderingen in de aanleg van glasvezel en snel internet van de afgelopen maanden.

Keuze uit aanbieders van glasvezel binnen de bebouwde kom
De gemeente is verplicht medewerking te verlenen aan alle bedrijven die glasvezel willen aanleggen binnen onze dorpskernen en heeft geen voorkeur voor welk bedrijf glasvezel aanlegt. De rol van de gemeente is duidelijkheid geven aan inwoners over welke partijen en keuzemogelijkheden er zijn. De bedrijven die glasvezel aanleggen zijn verantwoordelijk voor het informeren van inwoners over de planning en verwachting.

Glaspoort (van KPN)
Dit bedrijf legt nog steeds vanaf 2023 in 21 dorpen van Midden-Groningen glasvezel aan binnen de bebouwde kom. Glaspoort verwacht hier wel meerdere jaren voor nodig te hebben. Het gaat om de dorpen Muntendam, Foxhol, Froombosch, Harkstede, Hellum, Kiel-Windeweer, Kolham, Kropswolde, Meeden, Meerwijck, Noordbroek, Overschild, Sappemeer Noord, Scharmer, Schildwolde, Siddeburen, Slochteren, Tjuchem, Westerbroek, Wolfsbarge en Zuidbroek. KPN vervangt het oude netwerk met de koperen telefoonlijnen. Daarom legt Glaspoort glasvezel aan zonder dat dit afhangt van een minimaal aantal deelnemers. Toestemming voor een aansluiting voor glasvezel is gratis en inwoners zijn niet verplicht om een abonnement af te sluiten. Ook inwoners die al voor een ander bedrijf hebben gekozen kunnen toestemming geven voor een gratis aansluiting. Er wordt betaald vanaf het moment dat er een abonnement wordt genomen. Er zijn meerdere internetaanbieders die hiervoor een abonnement aanbieden. Meer informatie hierover vindt u op de website van deze aanbieder: https://www.glaspoort.nl/

Deltafiber
Dit bedrijf legt glasvezel aan in Meeden, Zuidbroek en Noordbroek. Deltafiber ziet ervan af om glasvezel aan te leggen in het lint Harkstede-Siddeburen. Deltafiber legt dus geen glasvezel aan in de kernen Froombosch, Harkstede, Hellum, Kolham, Scharmer, Schildwolde, Siddeburen en Slochteren. Inwoners van die dorpen kunnen alsnog kiezen voor glasvezel van Glaspoort.

ViberQ (van Rodin)
ViberQ zou glasvezel aanleggen in Harkstede en Hellum. Het bedrijf is echter in augustus 2023 failliet verklaard. De curator probeert daarom een ander bedrijf te vinden die de activiteiten van ViberQ voortzet. Inwoners van Harkstede en Hellum kunnen alsnog kiezen voor glasvezel van Glaspoort.

SKV
Deze Stichting heeft inmiddels in bijna heel Muntendam glasvezel aangelegd. De buurt Westerbouwte en omliggende straten worden als laatste in 2023 door SKV aangesloten.

Glasvezel buiten de bebouwde kom ligt stil
Rodin Broadband Groningen is in juni 2023 failliet verklaard. Eerder lag het werk al stil vanwege een geschil met de Provincie. De aanleg van snel internet is in het buitengebied niet rendabel en gebeurt daarom met subsidie. Rodin legde snel internet in het buitengebied aan onder de naam ‘Snel Internet Groningen’. Rodin was net begonnen vanaf Overschild kabels te leggen in Midden-Groningen toen het failliet ging. De curator zoekt nu een koper voor het netwerk van de onderneming, zodat de aanleg van snelle internetverbindingen door kan gaan. Dat gebeurt in samenspraak met de Provincie.

Wethouder Annemiek Hoesen: “Het is erg vervelend voor inwoners als de plannen over de aanleg van glasvezel in hun woonomgeving veranderen. Als gemeente zetten we ons in om duidelijkheid te geven over de partijen die glasvezel gaan aanleggen en blijven we de urgentie van aanleg kenbaar maken bij de diverse betrokken partijen”