Ouders en professionals in Midden-Groningen aangespoord om te melden

Helaas komen sommige jongeren in contact met drugs, wapens en geweld. Ook in Midden-Groningen kan de verleiding groot zijn om snel en veel illegaal geld te verdienen. Jongeren zijn zich niet altijd bewust van de risico’s en gevolgen van hun handelen op langere termijn. Voor de aanpak van jeugdcriminaliteit zijn meldingen cruciaal. Daarom zijn Meld Misdaad Anoniem (M.) en de gemeente Midden-Groningen begonnen met de campagne Jeugdcriminaliteit. Gesprekken, bijeenkomsten en een online campagne moeten bijdragen aan meer meldingen en een veiliger Midden-Groningen. Burgemeester Adriaan Hoogendoorn gaf hiervoor maandagochtend de aftrap tijdens de Week van de Preventie en Veiligheid op het dr. Aletta Jacobscollege in Hoogezand.

Stop drugshandel, wapens en geweld
De campagne Jeugdcriminaliteit van M. vergroot het bewustzijn, de signaalherkenning en biedt een veilige meldplek. Met de campagne laten de gemeente en M. de inwoners van Midden-Groningen zien op welke signalen ze moeten letten om criminaliteit te herkennen. Zo worden de drempels om iets te melden verlaagd. De omgeving van jongeren, zoals ouders, buren, docenten en andere professionals zijn soms op de hoogte van criminaliteit doordat ze afwijkingen signaleren of dat jongeren in vertrouwen iets delen. Door de vertrouwensrelatie komen getuigen soms in de knel en staan ze voor een duivels dilemma. M. biedt de uitkomst om zichzelf en de jongere(n) veilig te houden en te beschermen.

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn benadrukt hoe belangrijk meldingen zijn voor het vergroten van veiligheid in de gemeente: “Het is geen geheim dat jongeren te maken hebben met diverse uitdagingen en verleidingen. Ouders, de gemeente, school, wij allemaal hebben een verantwoordelijkheid om een veilige omgeving te creëren waarin kinderen kunnen opgroeien, ontplooien en al hun talenten kunnen benutten. Het anoniem kunnen melden van ongeregeldheden draagt bij aan de veiligheid op straat.”

Meld Misdaad Anoniem
Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijk meldpunt (geen politie). Melden kan telefonisch en online via een beveiligde omgeving. Een klein team van medewerkers waarborgt de anonimiteit en behandelt de melding met zorg. Het meldpunt stuurt jaarlijks 19.000 meldingen door naar politie en andere opsporingsinstanties waardoor dagelijks zaken worden opgelost.

Hart voor Midden-Groningen: Verbeteren veiligheid
De campagne jeugdcriminaliteit is onderdeel van het project Verbeteren Veiligheid Midden-Groningen. Dit is onderdeel van Hart van Midden-Groningen, het lokaal programmaplan van Nationaal Programma Groningen.