Vrijdag 6 oktober onthullen burgemeester Adriaan Hoogendoorn en kinderen van groep 7 en 8 van basisscholen in Hoogezand negentien struikelstenen (Stolpersteine) in Foxham en Martenshoek. De negentien struikelstenen zijn gelegd ter nagedachtenis aan de Joodse inwoners en families die in Foxham en Martenshoek woonden en tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en uiteindelijk zijn vermoord in Auschwitz, Gross-Rosen en Midden-Europa. Voorafgaand aan de onthulling is er een herdenkingsbijeenkomst in het Nationaal Bus Museum in Hoogezand. Daar geeft de voorzitter van Stichting Herdenkingsstenen Midden-Groningen Koos van der Span uitleg over de stichting en de legging van de struikelstenen.
De daadwerkelijke onthulling vindt plaats in Foxham bij de tien stenen die liggen bij Foxham 15 (voorheen Foxhamsterhoofdweg) ter hoogte van IJzerhandel Jager. Daarnaast liggen er in Foxham nog vier stenen bij Foxham 59 en vier stenen bij Woldweg 26. In Martenshoek ligt er een steen bij de Sluiskade 34.
Burgemeester Adriaan Hoogendoorn: “Elke struikelsteen heeft zijn eigen verhaal. Het verhaal van een man, een vrouw, een jongen, een meisje. Dit is alweer de vierde Stolpersteine legging in onze gemeente. Maar elke keer ben ik opnieuw geschokt als ik de verhalen van deze mensen lees of hoor. De verhalen van de bijna 200 inwoners van onze gemeente die de Holocaust niet hebben overleefd. Vier volledige families uit Foxham zijn in 1942 weggevoerd en vermoord. Binnen onze gemeente heeft maar 12% van de Joodse inwoners de verschrikkingen van de Holocaust overleefd.
Daarom is het plaatsen van struikelstenen in onze gemeente door de Stichting Herdenkingsstenen Midden-Groningen zo belangrijk. Want in een tijd waarin de oorlog soms heel dichtbij komt, is het ook voor de huidige generatie juist zo belangrijk om te beseffen waar onverdraagzaamheid en haat toe kunnen leiden.”
Stichting Herdenkingsstenen Midden-Groningen
Op dit moment liggen er al 93 struikelstenen in de gemeente. Deze liggen al in Scharmer, Woudbloem, Froombosch, Muntendam, Noord- en Zuidbroek, Foxhol, Hellum en Sappemeer. De Stichting Herdenkingsstenen Midden-Groningen (SHMG) heeft als doel om Joodse slachtoffers van het naziregime die zijn vermoord, bij hun laatste woning in de gemeente te herdenken.
Stolpersteine
De Stolpersteine is een project van kunstenaar Gunter Demnig. Het is een over heel Europa verspreid monument voor de slachtoffers van het naziregime. De stenen zijn van beton. Op de kop van 10 x 10 cm zit een messing plaatje, waarin de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van het overlijden zijn gestanst.