Midden-Groningen en Rode Kruis starten samen het project Kind & Ontbijt

Als eerste gemeente in de provincie Groningen start Midden-Groningen met het project Kind & Ontbijt. Vanaf oktober deelt ze samen met het Rode Kruis een schooljaar lang een gratis ontbijttas uit aan 100 basisscholieren. Doel van de actie is dat kinderen niet met een lege maag de schooldag beginnen.

Aanleiding
De gemeente Midden-Groningen heeft binnen haar grenzen veel gezinnen waarbij kinderen in armoede opgroeien. De gemeente heeft het afgelopen jaar onderzocht of er schoolgaande kinderen met honger in de klas zitten. Uit het onderzoek blijkt dat dit het geval is.
Vanuit het programma Tijd voor Toekomst, onderdeel van Hart voor Midden-Groningen, wordt nu samen met het Rode Kruis en maatschappelijke partners het proefproject Kind & Ontbijt gestart. Het Rode Kruis richt zich op een aantal basislevensbehoeften, waarvan voedsel er één is. “Wij zijn erg blij met het initiatief vanuit de gemeente om dit project in Midden-Groningen te starten en zo in staat te zijn deze kinderen van een goed ontbijt te voorzien”, vertelt Susan van Geijn van het Rode Kruis.

Start in oktober
Het project Kind & Ontbijt richt zich als eerste op kinderen die in voedselnood verkeren. Daarmee draagt het bij aan het gezond opgroeien en ontwikkelen van kinderen. Omdat de nood hoog is wordt al op 2 oktober gestart met het project. We ondersteunen dan 10 maanden lang 100 basisschoolleerlingen in de gemeente, in het begin met een ontbijttas en later met voedselkaarten. De tas is gevuld met wisselende inhoud waaronder brood, beleg, groente of fruit. Na dit schooljaar beslist de gemeente hoe ze hiermee verder wil en hoe dit betaald kan worden.

Niet met een lege maag naar school
Wethouder Erik Drenth: “De provincie Groningen heeft al jaren te maken met kansenongelijkheid en toenemende armoedeproblematiek. Vanuit het project Tijd voor Toekomst willen wij ervoor zorgen dat alle kinderen in Midden-Groningen dezelfde kansen krijgen. Kinderen die zonder ontbijt op school komen, presteren tijdens de ochtend minder goed. Door deze ontbijttassen uit te delen zetten de scholen, gemeente en maatschappelijke organisaties samen de schouders eronder. Het is namelijk een taak van ons allen.”

Aanmelden
Ouders die hun kind(eren) nog willen laten meedoen aan het Kind & Ontbijt project, kunnen zich aanmelden op: ontbijttas@midden-groningen.nl of contact opnemen met hun school.

Oproep aan lokale ondernemers
Lokale ondernemers die graag ook een bijdrage aan dit project willen leveren waardoor de tassen extra goed gevuld kunnen worden, kunnen zich aanmelden bij op helpdeskgroningen@rodekruis.nl