Gemeente pakt fietswrakken en weesfietsen aan op stations

De treinstations in de gemeente Midden-Groningen zien er over het algemeen verzorgd uit. Maar door verkeerd gestalde fietsen, fietswrakken en weesfietsen (fietsen zien er goed uit, maar staan al tijden in de stalling) oogt het rommeliger. De gemeente gaat hier de komende maanden mee aan de slag. De fietsen die al lange tijd in de stalling staan worden verwijderd. Verkeerd gestalde fietsen krijgen een waarschuwing. Maar eerst krijgt iedereen de kans om zijn/haar fiets mee naar huis te nemen. Het college van burgemeester en wethouders heeft een beleidsregel en een aanwijzingsbesluit vastgesteld, waardoor handhaving juridisch mogelijk is.

Circa 30 tot 40% van de fietsenstallingen op de stations Hoogezand-Sappemeer, Martenshoek, Kropswolde en Zuidbroek wordt bezet door fietsen die nooit worden opgehaald. Daardoor is er minder ruimte voor anderen en voelen mensen zich genoodzaakt om de fiets buiten de stalling te parkeren. Burgemeester Adriaan Hoogendoorn wil dit aanpakken: “Door ongebruikte of verkeerd gestalde fietsen weg te halen, maken we het station veiliger en toegankelijker en gaan we verloedering tegen. Maar we doen eerst een appèl op de mensen om hun fiets op te ruimen”.

Van beleidsregel tot verwijderen fiets
De gemeente pakt het probleem aan in een aantal stappen. Allereerst besluit het college over een beleidsregel en een aanwijzingsbesluit om handhaving van fietsen op stations juridisch mogelijk is. Daarna plaatst de gemeente bordjes op de stations met de regels. De Buitengewoon Opsporingsambtenaren (boa’s) controleren de stations. Alle verkeerd geparkeerde fietsen krijgen een sticker of label met een waarschuwing om de fiets juist te stallen of mee naar huis te nemen. Er volgt een tweede controleronde, waarbij de fietsen worden gemerkt met een zegel. Na twee weken krijgen de onaangeraakte fietsen een label. Staat de fiets er twee dagen later nog, dan haalt de gemeente hem weg. De eigenaar kan de fiets (mits hij/zij bewijs heeft) daarna nog enige tijd gratis afhalen.