Midden-Groningen: onaanvaardbaar dat lijn 174 Veendam-Zuidbroek verdwijnt

Het college van B&W van de gemeente Midden-Groningen is vanmorgen verrast door een bericht in het Dagblad van het Noorden waarin staat dat lijn 174 tussen Zuidbroek en Veendam in 2024 mogelijk wegbezuinigd wordt. Vooral het dorp Muntendam verliest hierdoor een belangrijke verbinding met het spoor tussen Groningen en Nieuweschans.

Wethouder Erik Drenth van verkeer en vervoer: “bezuinigingen op het busvervoer tasten de leefbaarheid van onze gemeente aan. Eerder werden we al geconfronteerd met het wegvallen van alle trein- en regionale busverbindingen in Sappemeer, nu dreigt Muntendam een belangrijke verbinding te verliezen. Het busvervoer in onze gemeente is in een neerwaartse spiraal beland, want ook lijkt het doek gevallen voor de spitslijn 107 tussen Zernike en Stadskanaal. Door steeds minder lijnen daalt het gebruik van het busvervoer, wat leidt tot minder opbrengsten en nog meer bezuinigingen. Iedereen die aangewezen is op het openbaar vervoer is daarvan de dupe.

Juist in de dorpen van onze gemeente is het belangrijk om voorzieningen in stand te houden. Daar zetten wij ons als gemeente voor in, en we hopen dat medeoverheden dat ook doen. Wij vinden een extra bezuiniging in tegenspraak met de ambitie om stad en platteland dichter bij elkaar te brengen. Daarom willen we in gesprek met de provincie en het ov-bureau om deze bezuiniging zo snel mogelijk van tafel te krijgen en gaan we een zienswijze indienen.”