College trekt 1,4 miljoen uit voor plan groen

Het college van Midden-Groningen vraagt de gemeenteraad het bijgestelde plan groen vast te stellen en 1,4 miljoen euro extra beschikbaar te maken voor groen. De gemeente wil met dit extra geld zorgen voor een verbetering van het onderhoud in de gemeente.

De raad heeft voor 2023 en de komende jaren 2 miljoen extra gereserveerd voor het beheer en onderhoud van gemeentelijk groen, wegen, bruggen en viaducten. De raad heeft gevraagd om de inzet van dat geld te onderbouwen.

De afgelopen jaren was er voor groen te weinig geld beschikbaar. Het resultaat waren veel klachten en meldingen over het gemeentelijke groen. Daarom is de gemeente gestart met het bijstellen van het plan voor het beheer en onderhoud van het groen.

Het college wil de kwaliteit en het onderhoud van het groen verbeteren. Hiervoor is een nieuwe financiële onderbouwing opgesteld die past bij de situatie van nu, de ambities en de grootte van het grondgebied. Het college vraagt de gemeenteraad 1,4 miljoen euro van de 2 miljoen euro beschikbaar te stellen voor groen voor 2023. Als de gemeenteraad het voorstel goedkeurt, kan de gemeente de eerste stappen zetten om het onderhoud van het groen op het gewenste niveau te krijgen.

In het najaar van 2023 komen plannen voor wegen, bruggen en viaducten. Dan zullen college en gemeenteraad een integrale afweging maken tussen de 3 plannen.

Wethouder Patricia Nieland-Kampen: “We hebben schitterende natuur en veel water, speelplekken, parken, fiets- en wandelpaden in Midden-Groningen. Maar er is dringend extra onderhoud nodig. Bijna een derde van alle Fixi-meldingen over de openbare ruimte gaan over groen. Met dit extra geld kunnen we ervoor zorgen dat inwoners en bezoekers extra kunnen genieten van al het moois dat Midden-Groningen te bieden heeft.”