College vraagt raad in te stemmen met visie vrijetijdseconomie

Het college van Midden-Groningen vraagt de gemeenteraad de visie vrijetijdseconomie ‘Ontdek en beleef Midden-Groningen’ vast te stellen en geld beschikbaar te maken om de plannen uit te kunnen voeren. De gemeente Midden-Groningen wil met haar visie vrijetijdseconomie recreatie en toerisme in de gemeente extra op de kaart zetten.

Door een aantrekkelijke gemeente te zijn voor bezoekers, krijgen ondernemers meer inkomsten en komen er meer banen voor inwoners. En door meer mogelijkheden te bieden de gemeente te ontdekken en te beleven, is er ook meer te doen voor de eigen inwoners. Daarbij is er een goede balans nodig tussen het economisch voordeel, wat past in de natuur en het landschap en de wensen van inwoners.

Wethouder Patricia Nieland-Kampen: “Midden-Groningen heeft ontzettend veel te bieden: afwisselende landschappen, bijzondere natuur- en landbouwgebieden en veel meren, kanalen en sloten. Ook op cultureel gebied, met alle oude en bijzondere kerken, boerderijen en molens en evenementen. Deze visie helpt ons de natuur, het landschap en de dorpen en wijken aantrekkelijker en levendiger te maken. Met routes, erfgoed, musea en evenementen die aansluiten bij de typische kenmerken willen we de sterke punten van onze mooie gemeente extra onder de aandacht brengen. Dat doen we samen met alle betrokken partijen.”

Samenwerking
De visie is gemaakt in samenwerking met bedrijven, instellingen en andere organisaties. In 2019 en in 2022 waren meerdere bijeenkomsten voor ondernemers, organisaties die zorgen voor het onderhoud van terreinen, culturele instellingen, musea en dorps- en wijkorganisaties. De provincie Groningen, Het Groninger Landschap, Marketing Midden-Groningen en Routebureau Groningen zijn apart nog om een reactie op de visie gevraagd. De resultaten van alle gesprekken zijn meegenomen in de visie.

Raad
De visie vrijetijdseconomie die door het college is goedgekeurd, is een voorstel aan de raad. Op 22 december 2022 beslist de raad over de visie vrijetijdseconomie en het uitvoeringsprogramma voor 2023-2026 dat eraan verbonden is.