Midden-Groningen actief tegen huiselijk geweld en kindermishandeling

Huiselijk geweld en kindermishandeling bespreekbaar maken en de taboes doorbreken is een lastigste opgave. Komende maand organiseert en steunt de gemeente Midden-Groningen meerdere activiteiten die dit onderwerp behandelen. Doel is het bewustzijn van dit probleem te verhogen en aan te geven wat je kunt doen als je vermoedens hebt van huiselijk geweld of kindermishandeling.

Tentoonstelling WIJ…doorbreken de cirkel van geweld
Deze tentoonstelling maakt met behulp van 30 krachtige portretten en de daarbij behorende indringende verhalen duidelijk dat huiselijk geweld en kindermishandeling overal voor kunnen komen, dat het niet mag en dat het niet normaal is. Het is bedoeld om inzichten en voorbeelden te geven hoe de cirkel van geweld doorbroken kan worden. Vanaf 14 november is deze buitenexpositie te zien voor het Huis van Cultuur en Bestuur in Hoogezand.

Internationale strijd ‘Orange the World’
Orange the World is een wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. De gemeente Midden-Groningen steunt deze internationale strijd die ieder jaar plaatsvindt van 25 november (de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen) tot 10 december (de Internationale Mensenrechtendag). De dagen daartussen zijn de 16 Dagen van Actie. Inmiddels worden in meer dan 100 landen in deze periode gebouwen of andere objecten oranje uitgelicht, en worden debatten, tentoonstellingen, demonstraties en allerlei andere activiteiten georganiseerd.

Week tegen Kindermishandeling
De gemeente Midden-Groningen sluit aan bij de publiekscampagne in het kader van de Week tegen Kindermishandeling. Vanaf 14 tot en met 27 november wordt kindermishandeling bespreekbaar gemaakt met als doel de bewustwording onder inwoners te vergroten. De gemeente doet dit samen met Hanze Hogeschool, WIJ Groningen, Veilig Thuis en de GGD. Het thema van de publiekscampagne is “Wat jij kan doen” en richt zich op omstanders. De campagne laat zien wat je als omstander kunt doen, als je vermoedt dat het bij iemand thuis niet veilig is.

Themabijeenkomst tegen huiselijk geweld
Samen met de Soroptimistclub Eemsmond organiseert de gemeente een themabijeenkomst tegen huiselijk geweld. Tijdens deze avond krijgen raadsleden, betrokken instanties en inwoners meer informatie over Orange the World. Daarnaast wordt het verhaal van een ervaringsdeskundige gedeeld en is er een panelgesprek waarbij Veilig Thuis, de politie en de ervaringsdeskundige aansluiten. De bijeenkomst is vrij toegankelijk.

Wethouder Evert Offereins: “Huiselijk geweld en kindermishandeling is niet iets waar slachtoffers snel over praten. Het gebeurt achter de voordeur en er is bij melders twijfel of hun vermoedens wel kloppen. Toch kun je veel doen met een kort gesprek, een gebaar of de simpele vraag: ‘Gaat het goed met je?’. Laten we in Midden-Groningen samen zorgen dat de cirkel van geweld wordt doorbroken.”