Uitreiking eerste Ouderenkaart van Humanitas in Muntendam

Dinsdag 29 maart is in de Menterne te Muntendam door wethouder David de Jong van de gemeente Midden-Groningen de Ouderenkaart aangeboden aan een aantal oudere bewoners van Muntendam. De ouderenkaart is een middel om Ouderen attent te maken op allerlei vormen van inkomensondersteuning. Bekend is dat veel ouderen met klein pensioentje belastinggeld kunnen terugkrijgen. Maar ook is bekend dat veel ouderen geen gebruik maken van zorg- en huurtoeslag of kwijtschelding gemeentelijke belastingen aanvragen. Maar dat men ook bedragen uit het Meedoen-fonds van de gemeente Midden-Groningen kunnen krijgen, weten velen niet.

De Ouderenkaart is een initiatief van Humanitas Midden-Groningen. De actie wordt uitgevoerd in samenwerking met de POSO en de Ouderenraad Midden-Groningen. Veel ouderen hebben vaak, wanneer zij dit zelf niet kunnen doen, schroom om iemand te vragen dit voor hen te doen voor een aanvraag. Om aan dit probleem iets te doen en de ouderen te wijzen op de mogelijkheden is de Ouderenkaart ontwikkeld De kaart zal in Midden-Groningen verspreid worden. Op de kaart kan men naam en adres invullen. De kaart moet gezonden worden aan kantoor van Humanitas aan de Troelstralaan 7 te Hoogezand. Men mag ook bellen. Op de kaart staat ook het telefoonnummer van het kantoor van Humanitas. Een vrijwilliger van Humanitas maakt dan contact met de persoon om een afspraak te maken om langs te komen. Indien mogelijk mag men ook zelf langskomen bij kantoor aan de Troelstralaan te Hoogezand. Bij het contact wordt aan de hand van het inkomen gekeken of hij of zij in aanmerking komt voor teruggave belastingen, toeslagen of kwijtschelding en ook of men een tegemoetkoming kan krijgen uit het Meedoen-fonds. Wanneer dat het geval is wordt samen de aanvraag ingevuld.

Wethouder de Jong noemde het initiatief een goede manier om ouderen attent te maken dat ze gebruik moeten maken van de mogelijkheden belasting terug te vragen en ook om te kijken of men gebruik kan maken van het recht op toeslagen of kwijtschelding. Hij gaf ook nog aan dat Humanitas informatie kan geven of iemand wel of niet in aanmerking kan komen voor de energietoeslag. Wanneer iemand in aanmerking komt geeft Humanitas dit door aan de gemeente.