Bedrijfspand Zuidbroek 6 maand op slot na vondst hennepkwekerij

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn heeft op 22 maart voor een periode van 6 maanden een bedrijfspand in Zuidbroek in de gemeente Midden-Groningen gesloten. Hier werd een hennepkwekerij aangetroffen. De burgemeester kan panden sluiten waarbij illegale hennepteelt wordt ontdekt.

“Met de sluiting laten we merken dat illegale hennepteelt in Midden-Groningen niet wordt getolereerd”, zegt burgemeester Hoogendoorn. “Het doel is om eventuele bekendheid van het pand als drugsadres teniet te doen en om de handel daadwerkelijk en structureel te beëindigen.”

De politie heeft het pand doorzocht. Daarbij zijn 522 hennepplanten en 75 moederplanten gevonden. De hennepkwekerij is geruimd.

Het drugsbeleid van de gemeente Midden-Groningen heeft tot doel de openbare orde en de volksgezondheid te beschermen. Deze wordt ernstig aangetast door druggerelateerde activiteiten. Daarnaast leidt de aanwezigheid van een hennepkwekerij over het algemeen tot een verhoogd brandgevaar. Tijdelijke sluiting zorgt voor meer veiligheid en leefbaarheid in de samenleving. De burgemeester doorbreekt zo de link van het pand met het drugs- en criminele circuit.

Het gemeentelijk drugsbeleid staat los van een eventuele strafrechtelijke vervolging van verdachten. Het Openbaar Ministerie neemt daarover een beslissing.