Start project Haansvaart in Hellum

Op dinsdag 14 april zijn door aannemer Bonsink de werkzaamheden van het project Haansvaart in Hellum gestart. De werkzaamheden van de aannemer richten zich op het behoud van de historische kademuur van de Haansvaart. De werkgroep Haansvaart richt zich verder als onderdeel van het project op de ontwikkeling van een wandelroute van en naar het Schildmeer en de inrichting van een ontmoetingsplek bij de brug in Hellum.


Vanuit het Nationaal Programma Groningen (NPG) is er in 2019 125.000 euro beschikbaar gesteld om het gebied verder te ontsluiten en op te knappen. Daarnaast is er een financiële bijdrage vanuit de voormalige gemeente Slochteren en het Waterschap Hunze en Aa’s. Wethouder Erik Drenth verrichte in oktober 2019 samen met dorps- en projectafgevaardigden de officiële starthandeling van het project. De komende periode zal zichtbaar gewerkt worden in het projectgebied. Alle partijen zullen steeds rekening houden met werkzaamheden van andere ondernemers in het projectgebied. In de herfst en winterperiode is er door de werkgroep gewerkt aan de voorbereiding van de bruggen. Afhankelijk van plaatselijke landbouwactiviteiten worden de bruggen dit voorjaar of komende nazomer geplaatst.

De dorpsbewoners van Hellum zijn al jaren met veel betrokkenheid bezig met het behoud van de historische Haansvaart. In een eerder stadium is door inzet van de Stichting Haansvaart en de toenmalige gemeente Slochteren de monumentale Haanssluis hersteld en behouden.

Starthandeling in oktober 2019