Grootste zonnepark van Nederland levert stroom

Zonnepark Midden-Groningen is aangesloten op het hoogspanningsnet. Chint Solar installeerde ongeveer 315.000 zonnepanelen op 117 hectare grond. Begin volgend jaar wordt het zonnepark officieel geopend met een feestelijk moment maar het is nu al operationeel. Het zonnepark voorziet tenminste 32.000 huishoudens van duurzame stroom en is daarmee het grootste zonnepark van Nederland.


Oliver Schweininger (Managing Director, Chint Solar Europe): “Zonnepark Midden-Groningen is een mijlpaal in de ontwikkeling van zonne-energie en draagt significant bij aan de energietransitie in Nederland. De oplevering van een zonnepark is altijd bijzonder, maar deze is extra speciaal voor Chint Solar vanwege de grootte van het zonnepark en de technische uitdagingen. Het Midden Groningen-project is het eerste zonnepark in Nederland dat is aangesloten op het hoogspanningsnet van Tennet en we zijn trots op deze prestatie.”

Bernardo Silvestre (hoofd van Business Development, Chint Solar Europe): “We zijn erg blij met de samenwerking met zoveel verschillende stakeholders zoals grondeigenaren, omwonenden, Tennet, gemeente Midden-Groningen, provincie Groningen, RVO, bedrijven, adviseurs en instellingen waarmee we dit project hebben kunnen realiseren, en willen hiervoor onze dank uitspreken. Zonder hen had dit project niet gerealiseerd kunnen worden ”

Vanaf het begin is het omliggende landschap belangrijk geweest. Diederik Apotheker (hoofd Business Development Chint Solar Nederland): “Input en actieve samenwerking van de omwonenden is van onschatbare waarde geweest. Deze lokale kennis heeft geholpen om het zonnepark goed in te passen in het bestaande landschap.”