Blauwalg in het Zuidlaardermeer (Drenthe kant)

In het Zuidlaardermeer, bij De Bloemert en Plankensloot, is bij controle van de zwemwaterkwaliteit een verhoogde hoeveelheid blauwalg aangetroffen. Hierdoor lopen zwemmers het risico een blauwalg-besmetting op te lopen.


Schadelijk voor gezondheid
Vanwege de productie van giftige stoffen is blauwalg schadelijk voor de gezondheid. Vooral voor kleine kinderen is het oppassen geblazen, omdat zij tijdens het zwemmen veel water binnenkrijgen. De verschijnselen van blauwalg-besmetting worden pas twaalf uur nadat er gezwommen is zichtbaar. Een blauwalg-besmetting heeft een groot aantal mogelijke symptomen. Van hoofdpijn en huiduitslag op armen of benen tot diarree en koorts of oogirritaties. De verschijnselen houden ongeveer vijf dagen aan en verdwijnen vanzelf. Ook huisdieren kunnen ziek worden van blauwalg. Bijvoorbeeld als ze water binnenkrijgen tijdens het zwemmen of hun besmette vacht drooglikken.