Burgemeester Hoogendoorn feliciteert onderscheiden sergeant-majoor Harm

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn heeft vrijdag sergeant-majoor Harm ontvangen op het gemeentehuis om zijn waardering en respect uit te spreken voor zijn moedig optreden tijdens zijn inzet in Afghanistan in 2007. De sergeant-majoor uit de gemeente Midden-Groningen kreeg hiervoor op 4 juli op het Binnenhof in Den Haag een dapperheidsonderscheiding; het Bronzen Kruis.


De burgemeester zette Harm in het zonnetje door hem een unieke schaal, speciaal ontworpen, van de gemeente Midden-Groningen en een mooie bos bloemen te overhandigen. De burgemeester was onder de indruk van de prestaties van de sergeant-majoor: “Het is een bijzondere prestatie en namens het gemeentebestuur spreek ik dan ook onze waardering hier voor uit.”

Grote persoonlijke risico’s
Wegens ‘Moedig en beleidvol optreden tegenover de vijand in een hinderlaag’, werd Harm op 4 juli door minister Bijleveld van Defensie met een dapperheidsonderscheiding geëerd voor zijn inzet in Afghanistan in 2007. Harm gaf leiding aan een aantal voertuigen dat deze infanterie-eenheid ondersteunde. De eenheid liep in een hinderlaag en kwam onder vuur te liggen.

Harm was intussen met zijn Patria-voertuig naar voren gereden om te kijken hoe de situatie ervoor stond en hoe hij zijn zwaar onder vuur liggende collega’s kon helpen. Harm gaf niet alleen leiding aan het onderdrukkingsvuur vanaf de voertuigen, maar toonde ook persoonlijk grote moed. Omdat hij zorgde dat zijn voertuig het vijandelijke vuur trok, waardoor de groep zich uit de benarde positie kon bevrijden. Uiteindelijk bereikten alle militairen veilig Kamp Hadrian.

Bronzen Kruis
Twaalf jaar na dato staat de actie nog vers in Harms geheugen gegrift. De onderscheiding zal hij met trots dragen. “Niet alleen voor mezelf, ook voor de jongens die erbij waren. We hadden dit niet zonder elkaar kunnen doen.”