Knallende start van de carbidcampagne in Midden-Groningen

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn van de gemeente Midden-Groningen heeft vanochtend aandacht gevraagd voor de BOCK-campagne door in Kolham met ervaren carbidknallers ballen in melkbussen af te schieten. Het carbidschieten is een jaarlijkse traditie in Kolham op oudejaarsdag. De BOCK-campagne (Bewust Oplettende Carbid Knaller) vraagt aandacht voor het veilig afschieten van carbid door een bal op de melkbus te gebruiken in plaats van een deksel. Het motto van de campagne is dit jaar: Een echte BOCK heeft ballen!. Adriaan Hoogendoorn: “Ik wens iedereen een gezellige maar bovenal veilige jaarwisseling toe!”


De gemeente Midden-Groningen doet mee met de BOCK-campagne om zo een bijdrage te leveren om de traditie van carbidschieten op een leuke en veilige manier in stand te houden. Helaas vinden er nog jaarlijks (ernstige) ongevallen plaats. Deze ontstaan vaak door onwetendheid en/of het nemen van onnodige risico’s. De BOCK-campagne draagt bij aan het bewustzijn en het verkleinen van de risico’s. De BOCK is de persoon binnen de groep carbidknallers die aandacht heeft voor de veiligheid bij en rondom de traditie van carbidschieten. Het gebruik van een deksel brengt onnodige risico’s met zich mee terwijl de knal even hard is.

De BOCK-campagne startte eind 2015 op initiatief van de Brandwondencentrum Groningen van het Martiniziekenhuis, Brandweer Drenthe en Stichting Carbidschieten Drenthe. Inmiddels werken er meer dan 50 gemeenten en de vier veiligheidsregio’s in het Noorden en Oosten mee.