8 september Open Monumentendag Midden-Groningen

Zaterdag 8 september 2018 wordt de jaarlijkse Open Monumentendag gehouden in Midden-Groningen. De opengestelde monumenten zijn op zaterdag en enkele ook op zondag gratis te bezoeken. Dit jaar draait alles om het thema ‘In Europa’. Door de samenvoeging van Slochteren, Menterwolde en Hoogezand-Sappemeer is de gemeente veel groter geworden. Bezoekers kunnen daarom dit jaar kennismaken met veel “nieuwe” monumenten in hun eigen gemeente.


Een unieke kans…
De Open Monumentendag geeft iedereen een unieke kans om een kijkje te nemen bij meer dan 60 monumenten in de gemeente Midden-Groningen. Monumenten blijven interessant, of ze nu elk jaar hun deuren openen of dat ze maar af en toe open zijn. De monumenteigenaren zorgen steeds weer voor activiteiten in en rond hun monument die boeiend zijn voor een breed publiek, zoals rondleidingen, tentoonstellingen, bodemvondsten of proeverijen. Er valt veel te ontdekken voor jong en oud! In het dorp Hellum bijvoorbeeld is op zondag van 13.30 tot 17.00 uur een muzieklint langs de Hoofdweg, waar musici spelen ‘voor eeuwige roem’.

‘In Europa’
Ieder jaar heeft de Open Monumentendag een thema en in 2018 is dat ‘In Europa’. Met dit thema sluiten we aan bij het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed. In Europa is nog steeds veel verschil tussen culturen en volkeren, maar er is misschien nog wel veel meer wat ons bindt. Uit de geschiedenis blijkt dat eeuwen geleden onze voorouders al werden beïnvloed door andere Europese landen. Kunstenaars en vaklieden uit andere landen hebben hun sporen nagelaten in onze gebieden. Ook internationale handel, religie, wetenschap en oorlogen brachten invloeden mee. De invloed van de verbinding ‘In Europa’ is ook zichtbaar in de monumenten. Zo zijn er invloeden van internationale architectuurstromingen zichtbaar, worden er vergelijkbare (bouw)technieken gebruikt en niet te vergeten de historische context waarin monumenten zijn gebouwd en gebruikt.

Officiële start
De openingsavond voor de deelnemende monumenthouders vindt plaats in de Dorpskerk in Meeden op vrijdag 7 september 2018. Wethouder Anja Woortman geeft om 20.00 uur de aftrap en spreekt het openingswoord. In aansluiting op het thema ‘In Europa’ vertelt Paul Thijssen (Geologisch en Archeologisch Streekmuseum in Slochteren) over de lange reizen die de zwerfstenen hebben gemaakt door Europa. Ook is er muziek van een selectie uit het Borealis Koper Collectief.

Informatie
Het programma en uitgebreide informatie over alle open monumenten is te vinden op de vernieuwde website: www.openmonumentendagmidden-groningen.nl. Daarnaast is er een handzame folder beschikbaar, waarop basisinformatie over de open monumenten per dorp is weergegeven. Over de monumenten in De Woldstreek (voormalige gemeente Slochteren) is een boekje gemaakt.