Strooiwagen de weg op tegen smeltend asfalt

In Midden-Groningen is de strooiwagen de weg opgegaan om zout te strooien op het hete asfalt. Normaliter bestrijden strooiwagens gladheid in de winter, maar zout heeft nog een andere eigenschap als het in aanraking komt met oververhit asfalt: het koelt.


Een aantal gemeenten in het land stuurde de strooiwagens al de weg op, zoals in Arnhem, Groningen, Hoorn en Geldermalsen. Het is op plekken op de weg zonder schaduw zó heet, dat het asfalt zacht wordt. Vooral op kruispunten beschadigen optrekkende voertuigen het asfalt, waardoor onder meer spoorvorming ontstaat en steentjes los komen te liggen.

Vocht
Zout strooien helpt volgens de deskundigen tegen smeltend asfalt. Het zout trekt vocht uit de buitenlucht aan en koelt zodoende het wegdek. Daarnaast onttrekt het strooizout ook vocht aan het asfalt, waardoor het minder plakkerig wordt.