Midden-Groningen breidt minimabeleid uit

Het gelijktrekken van de regelingen voor minima wordt door de gemeente Midden-Groningen aangegrepen om de ondersteuning uit te breiden. Meer mensen kunnen er een beroep op doen, voor de meeste mensen gaat de vergoeding omhoog en de voedsel- en kledingbank krijgen een jaarlijkse subsidie.


Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde hadden hun eigen regelingen voor de ondersteuning van mensen met een laag inkomen. Het college van burgemeester en wethouders heeft 15 mei 2018 hierover een besluit genomen. Vanaf volgend jaar komt er voor de hele gemeente één nieuwe regeling: het Meedoen fonds. Iedereen met een inkomen tot 125 procent van het sociaal minimum kan daar een beroep op doen voor de kosten van sportieve, culturele en maatschappelijke activiteiten.

Naast de uitbreiding van de doelgroep door het optrekken van de inkomensgrens tot 125 procent, gaat ook de vergoeding omhoog tot 100 procent van de kosten. Voor volwassenen wordt de maximale vergoeding 200 euro per jaar en voor kinderen is er nog een extra kindpakket. De gemeenteraad van Midden-Groningen zal hierover op 21 juni 2018 definitief een besluit nemen.

Webshop
Nieuw is dat de aanvragers de ondersteuning voortaan krijgen in de vorm van een tegoed waarmee zij via internet de kosten kunnen betalen. ‘Dat heeft te maken met de eis van het ministerie dat we de ondersteuning in natura moeten geven en niet in geld’, legt wethouder Peter Verschuren uit. ‘En we kiezen dan voor een webshop in plaats van dat we met bonnen gaan werken. In andere gemeenten blijkt dat hierdoor meer mensen van de voorzieningen gebruik maken. En dat is wat we willen.’ Verschuren erkent dat niet iedereen gemakkelijk overweg kan met internet. ‘Dat betekent dat we hen zo moeten ondersteunen dat ook zij kunnen krijgen waar ze recht op hebben. Dat gaan we doen.’

In het nieuwe minimabeleid komt er ook een jaarlijkse subsidie voor een aantal organisaties waaronder de voedselbank en de kledingbank. Verschuren: ‘Tot nu toe was het voor hen elk jaar onzeker of we subsidie gaven. Nu krijgen ze die zekerheid wel.’

De gemeente schat dat de extra kosten door de uitbreiding van de regelingen kunnen oplopen tot ruim 300.000 euro. Verschuren: ‘Dat is een fors bedrag, maar hard nodig en goed besteed, gezien de grote sociale problematiek in onze gemeente.’