Eerste gemeentelijke bedrijfsauto op groen gas gepresenteerd

Wethouder Oetra Gopal van de gemeente Hoogezand-Sappemeer en Carl Holthausen hebben dinsdag de eerste gemeentelijke bedrijfsauto (Midden-Groningen) die rijdt op groen gas gepresenteerd.


Groengas is de duurzame versie van aardgas en wordt gemaakt door biogas op te waarderen tot het dezelfde kwaliteit heeft als aardgas. Groengas wordt schoon geproduceerd en is hernieuwbaar. Biogas wordt geproduceerd uit restproducten zoals koeienmest , slib en GFT-afval. Eén koe levert voldoende mest om een auto op groengas te laten rijden. Biogas wordt in Nederland overwegend geproduceerd door landbouwbedrijven, rioolwaterzuiveringen en stortplaatsen.

Voordeel van rijden op groengas is niet alleen te voelen door het milieu, maar ook in de portemonnee. Naast de 75% CO2-reductie ten opzichte van diesel en benzine is het rijden ook 50% voordeliger dan benzine, 20% goedkoper dan diesel. Daarbij komt nog dat tanken voor de gemeente eenvoudig bij Holthausen kan, zij hebben een groengas tankstation naast de deur.

Het bedrijf Holthausen uit Hoogezand heeft de realisatie en ombouw verzorgd voor de gemeente. Holthausen is op dit moment genomineerd voor de Groninger Ondernemingsprijs en is dit jaar reeds verkozen tot duurzaamste bedrijf van Nederland.

Foto: Oetra Gopal