Open Monumentendag in Hoogezand-Sappemeer en Menterwolde

In het weekend van 9 en 10 september 2017 wordt de jaarlijkse Open Monumentendag gehouden in Hoogezand-Sappemeer en Menterwolde. De opengestelde monumenten zijn op zaterdag en enkele ook op zondag gratis te bezoeken. Dit jaar zal alles draaien om het thema ‘Boeren, burgers en buitenlui’ in en rondom de open monumenten. Iedereen is van harte welkom om op zaterdag 9 en/of zondag 10 september de open monumenten te bezoeken!


Open Monumentendag 2017
Het thema van de Open Monumentendag 2017 is ‘Boeren, burgers en buitenlui’: de uitroep van de vroegere stadsomroeper die al het nieuws aan iedereen wilde vertellen. De nadruk van dit thema ligt op mensen en op hun onderlinge economische en culturele relaties en dus op voedsel, grondstoffen, handel, vervoer, communicatie en volksvermaak. Het is verbonden met talloze gebouwen, monumenten en andere objecten: van boerderijen, tolhuizen, tuinderscomplexen en molens, veilinggebouwen en winkels tot buitenplaatsen en stations.

Met dit thema staan tijdens Open Monumentendag in Hoogezand-Sappemeer en Menterwolde de monumenten en hun activiteiten centraal.

Openingsavond op vrijdag 8 september 2017 om 19.30 uur
Vanwege het thema ‘Boeren, burgers en buitenlui’ is het zalencentrum ‘De Tibbe’ in Sappemeer een passende locatie voor de openingsavond van de Open Monumentendag. ‘De Tibbe’ had ooit een nauwe relatie met de destijds naastgelegen veiling.
Tijdens de openingsavond is er een gevarieerd programma, dat aansluit bij het thema.
De heer Wim Rozema neemt ons – met verhaal en beeld – mee naar de bloeitijd van de veiling in Sappemeer; destijds een centrum van economische activiteit in deze regio.

Toneelvereniging VIOLERIA heeft in ‘Boeren, burgers en buitenlui’ genoeg ingrediënten gevonden voor het toneelstuk ‘De Tolgaarder’. We laten ons graag verrassen!

Mevrouw Thea van der Veen, wethouder van Menterwolde, spreekt dit jaar het openingswoord.
Na het officiële gedeelte is er gelegenheid voor een informeel samenzijn, kennismaking en ontmoeting.

Programma
Open Monumentendag is een unieke kans om een kijkje te nemen bij wel 33 deelnemende monumenten in Menterwolde en Hoogezand-Sappemeer. Monumenten blijven interessant of ze nu elk jaar hun deuren openen of dat ze maar af en toe open zijn. De monumenteigenaren zorgen steeds weer voor activiteiten in en rond hun monument, die boeiend zijn voor een breed publiek. Zo zijn daar: toneel, een lezing, tentoonstellingen, muziek, demonstraties, informatie over (lokale) geschiedenis, rondleidingen, exposities van houtkunst, schilderijen, sieraden en patchwork, maar ook diverse ‘producten’ van het land zijn op verschillende locaties te bekijken en soms ook te proeven. In het rijksmonument het Oosterpark in Hoogezand is dit jaar een wandelroute uitgezet langs monumenten en beeldbepalende panden in het park. Gelijktijdig vindt in dit park op zaterdag een feestelijke fair plaats, georganiseerd door het buurtcomité.

Samenwerking met Slochteren: Molen- en Stationsroute door de drie gemeenten
Het Comité Open Monumentendag Hoogezand-Sappemeer en Menterwolde heeft samen met de Werkgroep Open Monumentendag Slochteren een ‘Molen- en Stationsroute’ gemaakt. Zaterdagmiddag 9 september rijden twee bussen van het Nationaal Busmuseum met een gids de route langs 5 molens en 3 stations in onze drie gemeenten. De bustochten beginnen en eindigen bij het Nationaal Busmuseum, dat als 9e ‘monument’ aan deze route is toegevoegd.