Aanleg faunapassage onder de Rijksweg West bij Westerbroek is klaar

Westerbroek – Gedeputeerde Henk Staghouwer heeft woensdagochtend symbolisch het laatste werk aan de faunapassage verricht onder de N860 door het slaan van de laatste paal van de afrastering. De aanleg van deze ecotunnel onder Rijksweg West zorgt ervoor dat bevers en otters veilig deze hindernis kunnen passeren op hun weg van natuurgebied ’t Roegwold naar het Zuidlaardermeer en omgekeerd.


Het faunaraster gaat de dieren naar de ecotunnel onder de N860 leiden. Deze ecotunnel is de verbinding tussen het Winschoterdiep en een natuurgebied dat de provincie vorig jaar heeft aangelegd bij Westerbroek. Dit nieuwe natuurgebied gaat de natuurgebieden Leekstermeer, ’t Roegwold in Midden-Groningen en het Zuidlaardermeer (dat onderdeel is van het Europese natuurnetwerk Natura 2000) met elkaar verbinden. Al deze natuurgebieden horen bij het Natuurnetwerk Nederland.

Westerbroek is een van de laatste laagveenmoerassen in onze provincie. In dit gebied in het dal van de rivier de Hunze leven vele bijzondere planten en dieren zoals de otter en de bever. De aanleg van de faunapassage zorgt ervoor dat deze dieren geen last meer hebben van obstakels als spoorlijnen en wegen. Hun leefgebied wordt zo groter en daardoor kunnen ze beter overleven.