Google zet Aletta Jacobs in het zonnetje

Op Google.nl is vandaag niet het normale logo te zien, maar de letters van het bedrijf met daarbij een tekening van Aletta Jacobs en een universiteitsgebouw. De doodle, zoals het logo heet, is ontworpen door een Nederlander, Gerben Steenks. Omdat het vrouwenkiesrecht dit jaar 100 jaar bestaat, grijpt zoekgigant Google haar geboortedag aan om Jacobs, en daarmee de rechten van vrouwen, in het zonnetje te zetten.

Aletta Jacobs werd geboren te Sappemeer, als achtste kind van elf kinderen in een Joods gezin. Zij was een dochter van Abraham Jacobs, heel- en vroedmeester en Anna de Jongh. Jacobs maakte zich al vroeg sterk voor het recht op hoger onderwijs voor vrouwen. In 1870 was ze de eerste Nederlandse vrouw die als toehoorster officieel werd toegelaten aan een hbs. Ze bezocht hiervoor de Rijks Hogere Burgerschool in haar geboorteplaats waar normaal geen vrouwen werden toegelaten. Een jaar later vroeg ze de liberale minister Thorbecke toestemming om aan de universiteit te studeren. Het briefje waarmee zij dat deed is nog te zien in het Algemeen Rijksarchief, evenals het antwoord van de minister, dat niet aan haarzelf is gericht maar aan haar vader. Ze werd in 1871 toegelaten als studente medicijnen aan de Rijksuniversiteit Groningen, aanvankelijk voor een proefperiode van één jaar.